Ciutadella

Vroeger de hoofdstad van Menorca, maar vandaag de dag nog het historisch centrum van het eiland: Ciutadella. De stad is te vinden in het noordwesten van het eiland en is een fijne plek om te overnachten en uit te pluizen tijdens je verblijf in Menorca.

Oude details

Lang geleden heersten de Arabieren over Ciutadella en de invloeden van deze cultuur zijn nog steeds op enkele plekken terug te zien in de stad. Helaas niet op veel plekken, doordat er veel verwoest is toen de Turken in de 16e eeuw de stad binnenvielen. Destijds is alleen de kathedraal blijven staan. Deze kan nog steeds bezocht worden en is een van de trekpleisters van het hele eiland. Lopend door de stad kom je langs gezellige pleintjes, gotische kerken en smalle straatjes.

Weetje! In 2012 woonden er meer dan 29.000 inwoners in de stad, wat al gauw meer dan een derde is van het totale aantal inwoners op Menorca.

Bezienswaardigheden

Er zijn veel mooie en interessante plekken in Ciutadella die het bezoeken waard zijn. Om je een beeld te geven van wat je allemaal zou kunnen bekijken en bezoeken in de stad hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden voor je uitgelicht.

Kathedraal

Eind 13e eeuw is de eerste steen van deze kathedraal gelegd. Het is de oudste kerk van de stad en heeft, zoals al verteld, de invasie van de Turken overleefd. De kathedraal is in Catalaans gotische stijl gemaakt en heeft prachtige details. Helaas is het interieur dat binnen in de kathedraal zat tijdens een burgeroorlog wel voor een groot deel vernield.

Plaça d’es Born

Dit plein is benoemd tot een van de mooiste pleinen in heel Spanje. Plaça d’es Born wordt omringd door verschillende historische gebouwen, zoals bijvoorbeeld de paleizen Palau de Torre-Saura en Palau Salort en het stadhuis. Op het plein staat een obelisk (een hele grote herdenkingssteen). Deze staat voor de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de inval van de Turken.

Palau de Torre-Saura

Dit paleis is volgens velen toch wel een van de meest mooie en indrukwekkende paleizen van de stad. Het heeft een enorme zijgevel en het staat open voor bezoekers. Je kan dus van binnen een kijkje nemen.

Plaça Nova

Volg je de straat van de kathedraal, dan kom je uit bij dit oude plein. In de straat kom je verschillende winkeltjes tegen waar je een typisch Spaanse souvenir kunt shoppen. Op het plein zelf drink je in een van de barretjes en cafés een drankje en kun je vaak een bocadillo (broodje) of tapa nuttigen!

Haven van Ciutadella

De haven van de stad is een stuk kleiner dan die van Mahon, maar is zeker erg mooi! Er dobberen veel vissersbootjes waardoor het er gezellig en levendig oogt. Vooral in de zomermaanden is het dat dan ook zeker. Het centrum van de stad mondt uit in de pittoreske haven. Tip: langs de haven zijn veel gastronomische visrestaurants te vinden waar je een lekker hapje kan eten! Mmm… verse vis!

Museum bezoeken

Cultuur snuiven in het Museo Municipal in Ciutadella! Het museum is gevestigd in een gebouw uit 1677 en zit aan de rand van een klif, langs de haven. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Menorca. Je maakt een reis door de tijd… De eerste kolonisten, de Romeinse en Moorse tijd, noem maar op! Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien over bijvoorbeeld de archeologie en er worden exposities georganiseerd.

Openingstijden
Zomer (1 mei t/m 30 september)
Di t/m za van 10:00 – 14:00 en van 18:00 – 21:00
Gesloten op maandag, zondag en feestdagen

Winter (1 oktober t/m 30 april)
Di t/m za van 10:00 – 14:00
Gesloten op maandag, zondag en feestdagen

Tip!

• Verdwaal door de smalle steegjes in Ciutadella en ontdek romantische plekjes in deze historische stad…

Comments are closed.