Kerst

Met je kleedje op het strand, je kerstrode zwemkleding aan en cadeautjes onder de palmboom. Je schaatsen vervangen door jetski’s en warme chocolademelk voor een lekkere cocktail. Een klein voorproefje van hoe je kerstvakantie eruit kan zien als je ervoor kiest om deze door te brengen in Menorca!

Wat moet je nu inpakken als je besloten hebt om je kerstvakantie door te brengen in Menorca? Lange of korte broeken? Mini of maxi dresses? De gemiddelde temperatuur in Menorca ligt in december nog heerlijk tussen de 15 en 20 graden! De perfecte temperatuur om eventjes de gure winterkou in Nederland te kunnen ontvluchten! Even opladen voor het nieuwe jaar. Voor de echte levensgenieters en diegenen die van plan zijn om ook Oud en Nieuw in Menocra door te brengen: goed nieuws! Onze welbekende Nieuwjaarsduik kun je natuurlijk ook plannen in de Middellandse Zee. Met een gemiddelde temperatuur van 16 graden in december is deze al een stuk aangenamer dan onze Noordzee!

Santa Claus is coming to town!

Vanaf eind November tovert dit prachtige eiland de Caraïbische sfeer om tot een kerstsprookje. De straten en pleinen worden mooi versierd en de etalages prachtig gedecoreerd. Het kerstfeest wordt officieel ingeluid in het eerste weekend van December. Na zonsondergang komen kinderen en volwassen samen in de kerk Santa Maria in Mahoón, ‘Els Llumets’. Els Llumets zijn vier ´geesten´ die al sinds mensenheugenis verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van de kerstverlichting.

In Menorca heeft elke gemeente haar eigen tradities en gebruiken als het gaat om het vieren van kerst. Gelukkig maakt het niet uit waar je bent, prachtig gedecoreerde kerststalletjes, vermakelijke kinderactiviteiten, sport- en spelletjes en kerst optredens kenmerken de dagen rondom Kerst.

In de dagen voorafgaand een kerstmis kun je kijken naar de voorstelling ‘Els Pastorets’. In deze traditionele voorstelling wordt het verhaal van kindeke Jezus nagespeeld. Met acteurs van jong en oud is dit optreden een genot voor iedereen om bij te wonen!

Fira de Nadal

In de maand december beschikken vele steden en dorpjes over een Fira de Nadal. Dit is een grote kerstmarkt – zowel in de openlucht als overdekt – waar allerlei seizoensgebonden producten en traditionele werkjes verkocht worden. Planten, bloemetjes, verschillende lekkernijen, (kerst)geschenken en meer! In samenwerking met de lokale bevolking wordt er gezorgd voor het nodige entertainment en culturele activiteiten. Met meer dan 100 verschillende kraampjes is de Fira de Nadal een echte aanrader om eens te bezoeken!

Nochebuena

Tijdens kerstavond vinden een van de meest belangrijke familietradities plaats. Grote theaterstukken worden opgevoerd, ontmoetingen voor een drankje en thuis heerlijk genieten met het hele gezin van een grote maaltijd. Om middernacht vindt het belangrijkste evenement van deze dag plaats. Deze dienst staat in het teken van diverse liederen, gebeden en lezingen. Het belangrijkste moment is de communie, waarbij het brood gebroken wordt, gegeten en gedronken met een glas wijn. Deze staan symbool voor het lichaam en het bloed dat Jezus Christus opgeofferd heeft.

Segundo Día de Navidad

Tweede kerstdag is in grote delen van Spanje geen feestdag en hier wordt dan ook niks aan gedaan. Behalve in Catalonië en de Balearen. Het samen dineren speelt hier een belangrijke rol, traditioneel is cannelloni gevuld met overgebleven vlees van de andere dagen. In de middag vindt er een traditionele duik plaats in de haven van Maó.

De Dikke!

Op 22 december zal je een uitgestorven Menorca aantreffen. Alle inwoners zitten thuis gekluisterd aan de buis, allemaal in spanning te wachten op de uitslag van El Gordo. Deze dikke jackpot kan enorm oplopen! El Gordo is de bekendste loterij in Spanje en bijna iedereen doet eraan mee! Je kunt al een lot kopen en mee spelen vanaf één tiende (€20). Een heel lot kost €200 en wordt vaak gedeeld met de hele familie of een vriendengroep.

Noche Vieja

Nieuwjaarsavond is een groot feest op Menorca! Er zijn veel straatfeesten en activiteiten waar inwoners samenkomen. Restaurants, bars en zelfs hotels organiseren evementen om samen het nieuwe jaar in te gaan! Om middernacht is het traditie om bij elke klokslag één druif te eten. Deze staan voor het goede geluk in het volgende jaar!

Driekoningen

6 januari is voor vele kinderen de leukste dag van het jaar! In spanning wachten zij af om te zien wat de koningen voor hen hebben achtergelaten. Is het dit jaar een houten paard? Een nieuwe Barbie? Een Playstation of de nieuwste iPad? Wat voor ons de Kerstman is, gebeurt in Spanje tijdens Driekoningen!

Tips:

– Zin in een lekker typisch Menorcaanse kerstlekkernij? Probeer dan eens ‘Amargos de Menorca’. Gemaakt van gemalen amandelen, suiker en citroenschil smaakt dit heerlijke koekje bitterzoet! Deze traditionele lekkernij wordt gezien als een essentieel ingrediënt tijdens de kerstdagen op Menorca.

Comments are closed.