Lokale producten

Net als vele andere steden heeft zo ook Menorca een aantal producten die typisch zijn voor dit eiland. Denk hierbij aan verse visgerechten, Menorcaanse kaas, gin en mayonaise. De culinaire keuken van Menorca laat je verrassen en de lokale producten zijn vaak terug te vinden in de gerechten. Hieronder lees wat lokale gerechten en producten uit Menorca…

Mediterrane keuken

Het eiland Menorca heeft een Mediterrane keuken en men gebruikt vaak verse producten uit de zee voor gerechten als ‘Peix en es forn’ (vis, gebakken in de oven met rozijnen en pijnboompitten). Maar ook voor de vleesliefhebbers en vegetariërs zijn er typisch Menorcaanse gerechten die je kan proeven op het eiland. Een typisch vleesgerecht is bijvoorbeeld ‘llomb amb col’, wat varkensvlees met savooikool is. Voor de vegetariërs is het gerecht ‘dumpte’ een aanrader. Dit is een schotel gemaakt van aubergine en kalebas.

Tijd voor een drankje: gin!

Typisch Menorcaans is toch ook wel de gin die men hier zelfs meer drinkt dan de – ook erg goede – wijnsoorten. Dicht bij de levendige stad Mahon, vind je de distilleerderij van de bekende ‘Gin Xoriguer’. Al in 1784 begonnen de destijds Britten, die in Mahon waren gevestigd, met het bouwen van de oude windmolen (Xoriguer). In deze windmolen begon men met de eerste stap van het brouwen van deze gin, vandaar ook de naam. Tip: leuk voor een uitstapje om naar deze distilleerderij te gaan en te kijken hoe ze de speciale gin hier maakten. Voor de liefhebbers staan er ook gin en andere likeuren klaar om geproefd te worden.

Caldereta de langosta, ofwel stoofpotje van kreeft!

Dit is een internationaal bekend recept uit Menorca en wordt voornamelijk in de zomerse maanden en in de lente gegeten en bereid. Het is een stoofpot gemaakt van een tomatensausje, gebakken ui, knoflook, peterselie en niet te vergeten de zeekreeft. Vaak eet men dit met een broodje erbij of om het in de stoofpot te dippen.

Mmm… kaasje?

Queso Mahón is een typische kaassoort uit Menorca en wordt dan ook uitsluitend op dit eiland gemaakt. Leuk weetje: in 1998 werd het tot de ‘beschermde kaas’ van Mahon en Menorca benoemd. Eigenlijk al honderden jaren geleden, bleek uit archieven dat men handelde in kaas dat geproduceerd werd in Menorca en dit werd vervoerd van Mahon naar andere belangrijke plaatsen aan de westkust van de Middellandse Zee, zoals Genua.

Vleesliefhebbers opgelet… lokale soorten worst

Carnixulla: oudste worst van Menorca

Deze worst is vrij droog en wordt rauw gegeten. Het is gemaakt van spek, gehakt en mager vlees en wordt gekruid met onder andere zout. Deze worst wordt ook wel de oudste van Menorca genoemd. In de tijd van het Romeinse rijk was deze traditionele worstsoort namelijk al bekend.

Sobrasada: kruidige worst

Dit is een soort kruidige worst die gemaakt is van varkensvlees en extra smaak krijgt door kruiden als zout, zwarte peper en paprika. Door de paprika in de worst heeft het een rode kleur. Sobrasada wordt op verschillende manieren gegeten. Zo kan het op brood worden gegeten, wordt het verwerkt in verschillende gerechten en kan je het koken of zelfs rauw eten.

Zoetigheid… Coca Bamba

Deze lekkernij wordt vaak gegeten in de winter samen met een warme kop chocolademelk. In deze cake zit een créme-achtige room en jam. Tip! In een van de lokale gezellige caféetjes kan je vaak wel een stukje van deze Coca Bamba krijgen. Anders misschien bij een bakkertje: het proberen is het zeker waard!

Comments are closed.