Museo Etnológico Molí de Dalt

Niet alleen in Nederland hebben ze historische molens, die hebben ze ook in het plaatsje San Luis. Het is zeker een aanrader om de molen Moli de dalt te bezoeken met zijn historische collectie van voorwerpen die werden gebruikt in de landbouw. Waag je in een omgeving van historische en economische welzijn van de 18e eeuw en het lijkt net of je weer een beetje terug gaat in de tijd. Tegenwoordig is het ook een museum, het Museo Etnológico Molí de Dalt.

Geschiedenis San Luis

Niet alleen de Moli de dalt kent een rijke geschiedenis, maar ook de stad waar de molen gevestigd is: San Luis. San Luis is één van de jongere steden van Menorca, die gesticht is door de Fransen in de 18de eeuw. Op 18 april in 1756 stonden er 12.000 Franse soldaten op het strand van Menorca om het eiland te veroveren van de Engelsen. Uiteindelijk gaven de Engelsen zich over en waren de Fransen de baas van het eiland.

De bouw van de stad begon in 1761 met een kerk ter ere aan de Franse koning Louis IX. In San Luis zie je ook zeker de invloeden van de Fransen terug komen. Het dorp is gebouwd in neoklassieke stijl in de 18e eeuw. Helaas hebben de Fransen de kerk niet kunnen afbouwen, omdat ze door een verdag het eiland weer terug moesten geven aan de Engelsen. In de negentiende eeuw kwam Menorca weer in handen van de Spanjaarden. San Luis was eerst verbonden aan de plaats Mahón, maar dit wilden de inwoners niet en in 1904 werd San Luis een op zichzelf staande gemeente.

De drie molens

Op dit moment staat er helaas nog maar één molen in San Luis, Moli de dalt. Vroeger stonden er namelijk drie molens in de stad. In 1776 is de molen Molí d’Enmig gebouwd. Deze molen was gevestigd in de hoofdstraat van de stad en het was ook de grootste molen. In 1780 werd de laatste molen gebouwd Molí de Baix. Deze molen was gelegen in het zuidelijke deel van San Luis. De drie molens waren heel erg belangrijk voor de economie en de landbouw van de stad. De molens hadden een wiel dat door de windkracht ging draaien, waardoor graan tot meel werd gemaakt. Door de molens was het dorp voorzien van brood en vele andere producten die van meel gemaakt worden. Tevens konden de producten door verkocht worden aan andere steden op Menorca. Hierdoor groeide de economie van de stad.

Van molen tot etnologisch museum

De enige molen die nog over is, is Moli de dalt. Deze molen is 140 vierkante meter groot en bestaat uit drie verdiepingen met verschillende tentoonstellingen. Op de eerste verdieping waan je je weer een beetje in de 18de eeuw. Er is een tentoonstelling waar je objecten, voertuigen en gebruiksvoorwerpen kan vinden die vroeger werden gebruikt tijdens het werk op het land. Je kunt hierdoor in het dagelijks leven kijken van de mensen die vroeger in het dorp woonden en je ziet welke voorwerpen zij gebruikten om bijvoorbeeld op het land te werken. Als je een echte daredevil bent, ga je natuurlijk wel naar de top van de molen. Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht over de stad San Luis. Door de smalle trap die naar de top van de molen leidt, is het niet toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en baby’s.

Openingstijden
Ma t/m vrij van 10:00 – 14:00 en 18:00 – 20:00
Za t/m zo van 10:00 – 13:00

Locatie
Carrer Sant Lluís 4
07710 Sant Lluís

Comments are closed.