Natuurreservaten

Menorca is misschien wel het eiland in de Middelandse Zee waar de natuur het meest ongerept is. Iets wat met de uitverkoring van Wereld Natuur Erfgoed van UNESCO in 1993 ook wel bewezen wordt. Met meer dan 700 vierkante kilometer aan natuur waar alle soorten van mediteraans flora en fauna leven voorkomt, maakt de natuurreservaten van Menorca erg aantrekkelijk.

Menorca is op de lijst van UNESCO gekomen, mede door de traditionele agrarische methodes die daar worden toegepast, wat de harmonie tussen mens en natuur goed demonstreert. Op het eiland zijn het hele jaar door adembenemend mooie dingen waar te nemen. Van wilde orchideën en olijfbomen tot de mooiste droge rivierbeddingen waar de regen en wind prachtige sporen hebben achtergelaten. Dit zijn weer uitstekende broedplekken voor de vele vogels die er ook leven.

S’Albufera des Grau Natural Park

Een van de belangrijkste gebieden om de uitgebreide variëteit van de mediteraanse flora en fauna te spotten is S’Albufera des Grau Natural Park. Dit park is ook een mooi voorbeeld hoe betrokken de mensen van Menorca zijn met hun eiland en de natuur. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw was het de bedoeling om in dit gebied een hoop luxe villa’s met zwembaden en golfbanen te plaatsen. Tot de lokale bevolking in opstand kwam en er een stokje voor heeft gestoken. Tegenwoordig is juist dit gebied een toeristische trekpleister en de trots van veel mensen van Menorca. Één van de redenen dat deze plek nu zo populair is, is onder andere omdat door de grote diversiteit van land en water hier veel migrerende trekvogels een nestje maken.

Vogelspotters paradijs!

Menorca is vanwege al deze diversiteit echt een paradijs voor alle liefhebbers van de natuur. Als je een vogelliefhebber bent, kom je ook ongetwijfeld aan je trekken, want door al het aanbod van de vele kliffen en andere fijne plekjes zijn hier veel binnenlandse, maar ook veel doortrekkende vogels te vinden. De meeste vogels die op Menorca worden waargenomen, zijn roofvogels zoals; dwergarends, aasgieren, buizerds, rode wouwen en slechtvalken. Deze vogels worden meestal waargenomen tijdens het broedseizoen als zij in de barrancen zitten, een soort beschutte en verborgen ravijnen. Deze lopen van het centrum van Menorca tot aan de zuidelijke stranden.

“Gefluit in plaats van harde bass”

De bossen op het hele eiland zijn vooral het toneel van de kleinere vogeltjes. In het voorjaar hoor je het prachtige gezang van de nachtegaaltjes die zich nestelen in de eiken-, pijn- en olijfbomen. Ook bijeneters, de hop en blauwe steenlijsters worden hier regelmatig gespot. Het eiland heeft het perfecte klimaat en leefomgeving voor deze vogels om te overwinteren.

Wist je dat?!

Menorca heeft naast zoutwatermoerassen ook een zoetwatermeer in het natuurgebied van S’Albufera. Door deze wateren is het niet alleen een leefgebied voor veel vogels, maar kan je hier zelfs één van de oudste diersoorten ter wereld vinden, namelijk schilpadden!

Comments are closed.