Prehistorisch binnenland

In Menorca heb je hele mooie landschappen, schilderachtige dorpen, maar je hebt ook het prehistorische binnenland. Wij hebben de bekendste, leukste en meest bijzondere prehistorische spots en monumenten voor jou op een rijtje gezet. Op deze pagina lees je meer over het prehistorisch binnenland van Menorca!

Archeologen hebben historische gebouwen en voorwerpen gevonden die afstammen uit 1400 voor Christus tot de Romeinse tijd. Er zijn ook spullen gevonden uit de middeleeuwen, maar de meeste overblijfselen komen overeen met de ijzertijd. Er zijn ongeveer 1.500 prehistorische overblijfselen op Menorca te vinden. Deze komen uit de Talayotische cultuur. De meest bekende monumenten van het prehistorische binnenland zijn de taula, talayot , Naveta d’es Tudons en het bekendste dorp is Trepucó.

Taula

Een taula is een T-vormig monument dat wel 3,7 meter hoog kan zijn. Ze worden ‘taula’ genoemd, omdat dat in het Catalaans tafel betekent. Boven op de steen ligt een horizontale steen met weer kleinere stenen die bovenop elkaar gestapeld zijn. Een U-vormige muur omsluit vaak de structuur van de taula. De taula’s zijn gebouwd tussen 1000 voor Christus en 300 voor Christus. De reden waarom de T-vormige gesteentes zijn neergezet, is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het een religieuze of een astronomische reden heeft, omdat de meeste taula’s naar het zuiden gericht zijn. De taula’s zijn vergelijkbaar met de henges van Stonehenge in Engeland.

Talayot

De archeologen denken dat de meeste talayots zijn neergezet om de stad te verdedigen. Deze talayots worden gebouwd zonder cement of beton. De stenen zijn dus als het ware op elkaar gestapeld. Dit wordt ook wel de cyclopische techniek genoemd, die je vooral in Griekenland tegenkomt. Er zijn twee soorten talayots. Er is een vierkante en een cirkelvormige talayot. De meest voorkomende is de cirkelvormige. Deze hebben een diameter van ongeveer zeventien meter. De cirkelvormige zijn vaak gericht op andere monumenten. De vierkante talayots zijn vaak gericht op de zonnewende en zijn vaak tussen de tien en elf meter breed.

Naveta d’Es Tudons

Je kunt wel zeggen dat Naveta d’Es Tudons misschien wel het meest bekende monument op Menorca is. Dit grafmonument ligt een paar kilometer buiten Ciutadella. Op dit moment wordt het Naveta d’Es Tudons beschouwd als het oudste volledig bewaard gebleven gebouw van Europa. Het is een massagraf dat is gebouwd tussen 2000 en 1000 voor Christus. Het is zo’n 3.000 jaar oud. Toen de archeologen er gingen graven, zijn er menselijke resten van ongeveer 100 individuen gevonden, maar er zijn ook armbanden en aardewerk gevonden. Het historische gebouw wordt ook wel shuttle genoemd omdat de architectuur lijkt op een omgekeerd schip. Het grafmonument is 13,6 meter lang en 6,4 meter breed. Helaas kan je niet binnen kijken vanwege de veiligheidsredenen.

Trepucó

Trepucó is een van de belangrijkste neolithische nederzettingen van Menorca, zo’n twee kilometer vanaf Mahón. Het heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. Het dorp is opgegraven door de Engelse archeoloog Margaret Murray in 1931. Hetzelfde jaar is het dorp uitgeroepen tot historisch-artistiek monument. Het dorp was ommuurd door een muur met zeven talayots. Van de muur is er maar een deel overgebleven en van de zeven talayots zijn er twee helemaal in goede staat overgebleven. De stad is tijdens de Punische Oorlog (264 – 146 voor Christus) verwoest en de inwoners moesten vluchten voor hun leven. Hierdoor is er wel een aantal huishoudelijke voorwerpen gevonden die nog in goede staat zijn.

Comments are closed.