Snuif cultuur!

Menorca staat vooral bekend om zijn prachtige, minder toeristische zandstranden met kraakhelder water. Het lijkt hierdoor op afstand wel alsof de boten boven het water zweven! Er is echter nog veel meer te ontdekken op cultuurgebied! Pittoreske stadjes, marktjes, gezellige pleinen en bijzondere musea. Leer Menorca van een andere kant kennen en snuif cultuur!

Alle steden

Menorca telt zich een aantal historische steden rijk: de eerste bouwwerken en ommuurde steden dateren al van 1000 voor Christus. De invloeden van de verschillende volkeren die Menorca hebben bezet, zoals de Romeinen, Moren en Engelsen zijn terug te zien in de rijke historie van steden als Mahón, Ciutadella en Fornells. Elk van de steden heeft zo zijn eigen bijzonderheden.

Markten

Of je nu op zoek bent naar een leuk food marktje om van de plaatselijk gastronomie te genieten, een marktje met lokale ambachtelijke producten om typische Menorquino sandalen, kleding of sieraden te kopen of gewoon een souvenirtje wil scoren: op Menorca aan marktjes geen gebrek!

Musea

Op zoek naar wat meer verdieping in de cultuur-historische achtergrond van het eiland? Er zijn op Menorca diverse musea te vinden, waaronder het ‘Museo Etnologico Molí de Dalt’ , ‘Museo de Menorca’ of ‘Museo del Queso’. In het Etnologisch museum is onder meer een collectie aan oude landbouwwerktuigen te vinden en de laatst overgebleven molen op Menorca te bezichtigen. In het museum over het eiland Menorca kan meer worden geleerd over de geschiedenis van Menorca en in het Museo del Queso (kaasmuseum) kan meer worden geleerd over het proces van ambachtelijke kaasbereiding.

Pleinen

De meest sfeervolle en gezellige plekken in de steden en dorpen op Menorca vind je op de stads- en dorpspleinen. Vanouds zijn juist de pleinen plaatsen waar mensen, locals en reizigers, zich verzamelen om te genieten van bijzondere bezienswaardigheden, gezellige terrasjes of een heerlijke maaltijd.

Prehistorisch binnenland

In het binnenland van Menorca zijn prehistorische en middeleeuwse resten van de oudste nederzettingen, monumenten en gebruiksvoorwerpen op het eiland te vinden: bepaalde bouwwerken en voorwerpen dateren zelfs uit 1400 voor Christus! Bewonder onder meer een Taula (een met de Stonehenge vergelijkbaar monument), Talayot (verdedigingsbouwwerken van de oude steden) of Trepucó (een oud Neolithische nederzetting vlakbij de hoofdstad Mahón). Ontdek hier meer over de prehistorische bezienswaardigheden in het binnenland.

Stranden

De paradepaardjes van Menorca zijn toch wel de stranden: met een kustlijn van in totaal 286 kilometer kan op een hoop plekken van paradijselijke cala’s (baaien) worden genoten. De stranden staan bekend om het kraakheldere zeewater, de afwezigheid van massatoerisme en kindvriendelijkheid. Of je nu een maagdelijk, verlaten strandje zoekt, een mooi wit zandstrand met leuke restaurantjes in de buurt of een rotsachtig baaitje om te snorkelen: er is voor ieder wat wils! Ontdek hier de verschillende stranden op Menorca.

Uitzichtpunten

Het eiland kent vele mooie uitzichtpunten. Op een heldere dag kan vanaf je vanaf de zuidkust zelfs Mallorca op 75 kilometer afstand zien liggen! Menorca wordt bovendien omringt door een hoop kleine eilandjes, wat een mooi gezicht is vanaf hoger gelegen gebieden. Het hoogst gelegen punt op het eiland is Monte Toro (357 meter). Vanaf dit punt kan je de contouren van het eiland aanschouwen en bovendien het heiligdom ‘Santuario de la Virgen de Monte Toro´ bezichtigen.

Comments are closed.